Годината върви към довършване - за разлика от магистрала Хемус, магистрала

...
Годината върви към довършване - за разлика от магистрала Хемус, магистрала
Коментари Харесай

Лот и Асфалтово море: неведомите магистрали

Годината върви към дотъкмяване - за разлика от автомагистрала " Хемус ", автомагистрала " Струма " и всякакви други планове на националната ни пътна инфраструктура. Една от гордостите на предходната власт е, че бяха благоустроители-инфраструктуралисти. 
Но сума лотове останаха незавършени, въпреки че за тях са изразходвани чували с пари. Някои дори споделят, че насипите на строящите се сектори са правени с торби пари, по тази причина имаше пропадания - пачките не са първокласен неподвижен материал. 
Но в тия комплицирани стопански схеми ние не се ориентираме - старите настояват, че това е бяла стопанска система и ред в ин-хауса; новите споделят, че работата е престъпна и процедурите са ин-чувал с пари в незнайна посока. 
А ние ще сложим нещата на научна основа, с цел да разгледаме тия лотове от кое място идват и накъде отиват. 
Думата си идва непосредствено от британски - lot. Значението е тривиално - някаква си част от предмета на обществена поръчка. 
При нас " лот " се наложи като синоним на " пътен сектор ", тъй като поръчките за автомагистралите се дават на части, които в тръжните документи са наречени лотове.
И оттова към този момент самият сектор на въпросния път/магистрала почнахме да го назоваваме Лот Едикойси. То стана като лично име на съответния сектор и по тази причина доста хора по инерция пишат и нарицателното с основна писмен знак - Лот. 
Лот с огромна писмен знак обаче е древен персонаж и в този момент ще се спрем малко по-подробно върху историите около него. 
Името му на древноеврейски значи " було ". Ние ще дръпнем това було, с цел да няма скрито-покрито като при ин-хаус процедурите. 
Лот е племенник на родоначалника Авраам и единствен негов компаньон (освен дамата на Авраам - Сара) при преселелването му към Ханаанската земя. 
По-късно Лот и фамилията му са единствените оживели след заличаването на развратните градове Содом и Гомор. Но това станало, откакто се разделили с Авраам. 
Преди да се засели в Содом Лот се движел дружно с чичо си Авраам. Те напуснали Египет с доста огромно имущество, добито по подозрителен метод от фараона - само че това е обособена история и на нея няма да се стопираме. 
Тъй като Лот и Авраам имали извънредно доста наедрял и малък добитък, пастирите им си мешали стадата и не можели да се схванат хубаво коя стока на кого принадлежи. 
Затова Авраам споделил на племенника си: " Не е ли пред тебе цялата земя? Моля ти се, отдели се от мен. Ако ти тръгнеш наляво, аз съм надясно. Ако пък тръгнеш надясно, аз съм наляво "  (Битие 13:9). 
Ха наляво, ха надясно - Авраам отишъл в Ханаан, Лот си разпънал шатрата до Содом. 
В Содом, както знаем, хората вършели отвратителни закононарушения против интимния морал. 
Затова Бог пратил двама ангели да ревизират правилно ли това, което се споделя за ужасните нрави в тоя гръмък и развратен град. 
Лот, единственият праведник в целия град, поканил ангелите у тях, нагостил ги и не ги пуснал да спят на улицата, тъй като в града в действителност царяли корупция и разврат. 
Стойте тука ин-хаус, че вънка не е за мъже! - споделил на ангелите Лот. 
Дошли развратниците содомляни и викнали на Лот: Давай тука гостите да ги подложим на едни процедури! 
Лот обаче им споделил - сакън! Вземете девствените ми дъщери, не пипайте гостите. 
Това дори е малко необичайно - че желал да опази половата цялост на гостите, разбираме. Ама за какво си е предложил дъщерите? Както и да е - ония шемети по този начин или другояче не желали дъщерите, ами гостите. И взели да стават все по-агресивни. Ангелите обаче ослепили содомистите и споделили на Лот да се маха от града, тъй като следва всеобщо заличаване. 
Лот се вдигнал със фамилията и напуснал разваления град. Към бежанците имало заповед, до момента в който бягат, да не се обръщат обратно и да оставят правораздаването да си свърши работата на мира. 
Жената на лот обаче не изпълнила заповедта, желала повече бистрота в работата на правосъдната система, обърнала се да види какво става - и била изумена на място, трансформирала се в солен дирек. Нейното предпочитание за бистрота на процедурите било осъдено като незаконно любознание. 
На мястото на Содом пък се образувало езерото Мъртво море, което е известно още като Содомско море или (!!!) Асфалтово море.  Така са го наричали гърците, а в някакво съчинение на античния историк Страбон написа, че езерото кипяло и изпускало мехури с парещ асфалт (смола). 
След това Лот с дъщерите си се заселил в една пещера. А дъщерите му - същите двете, които содомляните не поискали да обезчестят, напили татко си и направили светотатствено блудничество. Защото мислели, че са последните оживели човешки същества и няма кой различен да продължи рода на хората. 
По този метод дъщерите на Лот поставили началото цели два народа, а ние за следващ път клатим глава и си споделяме: неведоми са Божиите автомагистрали! 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР